Tuesday, August 11, 2009

TransfagarasanFør avreise var der enkelte punkt i kartet jeg hadde sett meg ut som høyt prioriterte reisemål. Bilveien over Fagaras-fjellene var et av disse. Veien var et av Ceausescus mange ingeniørsprell, og man kan ikke annet enn å ta av seg hatten for galskapen. Bygget på 1970-tallet, snirkler denne veien seg opp til 2000m på sitt høyeste, gjennom en 500 lang tunnel, før den snirkler seg ned igjen. At veien siden aldri har blitt vedlikeholdt, gjør sitt til at veien er i en verre forfatning enn den gamle veien ned tokagjelet. 

I en av varmestuene på toppen inntok vi en smakløs lunsj, før en serie bilder ble tatt. Jeg sørget for å skaffe et av meg selv også, kan ikke komme tilbake uten bevis på at jeg faktisk var der.
På sørsiden av toppen beveget veien seg i sirkler nedover til en deilig skogkledd dal. Herfra gikk den videre ned til Lake Vidraru, turens eneste skuffelse. Foruten å være den verste liksom-asfalterte vei jeg noensinne har kjørt på, var det heller ikke utsikt til innsjøen. Men alt dette betalte seg til slutt. Ved enden av denne oppdemmede sjøen skulle det ligge en demning. Demningen er nok et eksempel på Ceauscescus ingeniørvirke, og i motsetning til fjellveien som jeg har sett bilder av før, så hadde jeg ingen ide om dette kunstverket. 166m rett ned i avgrunnen! Og en praktfull metallkonstruksjon av en person som holder lynet over hodet. Bedre blir det ikke.
Kort nedenfor demingen traff vi på et slott som angivelig var Vlad Tepes favorittslott, høyt beliggende med full kontroll over den åletrange dalen. Herfra var det fortsatt 200km tilbake til Brasov, og veikvaliteten gjorde det ikke til en behagelig opplevelse, men utsikten kompenserte for det. 

Etter er kort fotostopp ved Bran Castle, gikk turen tilbake til Brasov hvor vi ankom kl 21. Leiebilen ble hentet og vi tok oss en matbit i byen. 

3 comments:

  1. herlig han lynvingen :-) ellers så må det jo bare sies at du behersker reisebrevskrivingen riktig så bra

    ReplyDelete
  2. ...og du mestrer kommentarene:) har også bilde av en serbergran, som du sikkert er helt vill etter å se, men det får bli senere.

    ReplyDelete
  3. siden du brakte temaet opp - jeg møtte en kar på langesøe-messen (europas største juletremesse) i fjor som skulle kjøre motorsykkel gjennom romania på jakt etter juletre-produsenter. Så siden du er i landet....håper jeg du holder øynene åpne. ser frem til bildet av serberen :-)

    ReplyDelete