Friday, November 19, 2010

et oppgjør med frykten

En desemberdag i fjor, på tampen av arbeidsåret, ble jeg sendt avgårde til Leikanger. Denne hendelsen, hvor livet passerte i revy, kan leses opp igjen her hvis hendelsesforløpet skulle være glemt.


Vissheten om at et nytt møte ville finne sted i år, var fortrengt og pakket langt ned i kalenderen under posten "husk å glemme". Man sier gjerne at vi "aldri må glemme", men jeg mener det var på sin plass her.
Nå viser det seg som oftest at vi før eller siden blir innhentet av virkeligheten, og det var derfor ikke annet å gjøre enn å forberede seg på en showdown: Man vs. nature!

For å unngå samme felle som sist, ble flytransport delvis tatt ut av planleggingen, men ikke helt. En flybillett opp ville kunne gi to mulige utfall: a) ingen problemer. b) problemer - avlyst reise. Altså en såkalt vinn vinn situasjon (jeg hadde ikke kalkulert inn muligheten for overflygning på Haukåsen og påfølgende alternativ landing i Sandane eller Volda - viktig å ikke krisemaksimere!).

Når dagen endelig kom, viste det seg at utfallet ble alternativ a, ingen problemer. Faktisk ble det en nydelig flytur av den typen man bare kan drømme om, hvis man er av typen som liker å se verden på avstand ovenfra (sic).

Etter endt møte, var veien hjem åpen og mulighetene mange - på en relativ måte. Det som tidsmessig viste seg å være raskeste vei hjem, var en regionalopplevelse av ypperste kvalitet. Dette betyr på ingen måte det samme som trygt og godt, tvert om som oftest det helt motsatte.

For alle heldige skoleelever i Aurland, Flåm og Undredal - som er kommet i videregående alder og må reise til Sogndal for å få mettet sine akademiske behov - finnes det en flytende skolerute. Hurtigbåten suser avgårde fra Sogndal etter skoleslutt, mot de ovennevnte tett- og mindre tette steder.
Sett vekk fra det rent sosiologisk interessante - 15 ungdommer som flyr høyt og lavt i en liten hurtigbåt med hver sin påskrudde datamaskin på fanget, ryggen eller fritt flyvende i luften som en sjongleringsball - så var det også en spennende naturopplevelse.

Jeg hadde selvsagt ikke gjort alle tenkelige vurderinger knyttet til valget av båt som reisemiddel. Hvem tenker vel på at Sognefjorden islegges i midten av november? Men det gjør den altså. Mellom Undredal og Aurland hadde isen lagt seg litt mer enn det en slik båt er bygget for. Riktignok ble farten senket til et minimum, men knatringen av is under skroget kombinert med en tilhørende fysisk reaksjon i selve båten, gjorde ikke turen til noen dans på roser.

Godt over halveis ut i isflaket ble vi bjerget av en delegasjon japanere. Ja, for hvem andre reiser på Norway in a nutshell i november? M/F Fjærlandsfjord pløyet stødig gjennom isen motgående vei, og laget samtidig en fin råk for skoleruten.

Alle problemer var så løst. Båten kom 10 minutter forsinket frem, men var fortsatt godt innenfor korrespondansemarginen min. Bussturen fra Flåm til Bergen var akkurat så begivenhetsrik som en busstur kan være, ikke mer å si om det altså.

Alt i alt var det en fin dag. Trist var det derfor å komme ut av Fløifjellstunnelen og kjenne den "friske" bergensluften, som for tiden setter seg i marg og bein som en litt for lang aften rundt leirbålet.

http://open.spotify.com/track/56wc2RVyr0gNnMMcgzkxOi

No comments:

Post a Comment