Monday, May 3, 2010

LA Confidential

Fortreffelig som kindle er, er det dog en ting den aldri vil kunne erstatte; den gode billedboken - eller som de sier i ytlandet, coffe table book - vil for nå og alltid kreve papir, og da mener jeg stort papir.

I dimensjonene 25 x34cm mottok jeg i dag Los Angeles, Portrait of a City.

Det hele var et slags innfall; i en bokhandel i Stockholm stakk den ut av bokhyllen som en dårlig levert avis henger ut av en trang brevsprekk. Dessverre viste det seg at boken kostet det dobbelte i butikken av det den kostet i deres egen nettbutikk, som de flittig reklamerte for ved siden av boken. Jeg ventet selvsagt med å bestille den til jeg kom hjem igjen til moderlandet.

Men hva med boken? Jo, den er lastet med fotografier fra Los Angeles; det er en enestående reise fra slutten av 1800-tallet frem til vår egen tid. Kjente og ukjente ansikter, kjente og ukjente bygninger, realisme, surealisme; alt det man måtte forbinde med Los Angeles, på godt og vondt, er representert i denne boken. Etter å ha sett LA Confidential en 10-20 ganger, kan man si at en del nye brikker falt på plass.

På min vei gjennom boken, kom jeg innom side 473. Her var det at jeg fikk et aldri så lite Deja-Vu. Hvem var denne mannen? Hvor har jeg sett ham før?

Boken er jo ikke noe venstrehåndsarbeid (!?!), så henvisninger mangler det ikke på. Bildeteksten sier at det er tatt av Lawrence Schiller i 1965 og viser forfatteren Ken Kesey i et av sine "Acid Test"-øyeblikk.

Men hvor er bildet brukt siden?

Boken kan forhåndsvises i et lite preview-vindu på produktsiden. Man kan faktisk bla gjennom hele boken, men det blir knapt det samme som å sitte med 3 kilo i fanget.

http://open.spotify.com/track/0bQB8vGtqWOvYu8MKLtMc7

No comments:

Post a Comment